Terug naar de Beginpagina (Home) van Zorgverzekeringoverzicht.nl
Veel gestelde vragen

Op deze pagina zijn veel gestelde vragen (ook wel Frequently Asked Questions genoemd) weergegeven betreffende aan zorgverzekeringen gerelateerde onderwerpen. Blijft uw vraag onbeantwoord? Stel uw vraag dan op het zorgforum.

Algemeen
Hoe kan ik mijn huidige ziektekostenverzekering opzeggen?
  Het opzeggen van de oude zorgverzekering is mogelijk tot 1 januari. Op deze datum moet de opzegging bij de... lees verder »
In 2008 wordt het verplichte eigen risico geintroduceerd, wat houdt dit in?
  De no-claimregeling wordt in 2008 vervangen door een verplicht eigen risico van Ä 150,- per jaar. Het verplicht... lees verder »
Is een zorgverzekering verplicht?
  Ja u heeft een zogenoemde verzekeringsplicht. Vanaf 1 januari 2006 bent u, net als elke Nederlander, verplicht... lees verder »
Kan ik wisselen van zorgverzekeraar?
  Dat kan alleen als u zich voor 1 januari verzekert bij een nieuwe zorgverzekeraar. U kunt uw nieuwe zorgverzekeraar... lees verder »
Krijg ik een aanbod van mijn huidige zorgverzekeraar?
  Voor 1 december ontvangt u van uw zorgverzekeraar de nieuwe polis met polisvoorwaarden voor het nieuwe jaar.... lees verder »
Wat houdt de acceptatieplicht voor zorgverzekeraars in?
  De acceptatieplicht is de wettelijke plicht van alle zorgverzekeraars om iedereen tegen dezelfde voorwaarden... lees verder »
Wat houdt de no-claimregeling 2007 in?
  De no-claimregeling die ook in 2007 nog van toepassing is, komt per 1 januari 2008 te vervallen. Hiervoor... lees verder »
Wat is een collectieve zorgverzekering?
  Een collectief contract of collectieve zorgverzekering is een verzekeringsovereenkomst die geldt voor een... lees verder »
Wat is een Europese Zorgverzekeringskaart of European Health Insurance Card?
  Sinds 1-1-2006 is het ook in Nederland mogelijk een Europese Zorgverzekeringskaart oftewel een European Health... lees verder »
Wat is een natura zorgverzekering?
  Een naturaverzekering is een verzekering waarbij u aanspraak heeft op zorg, in plaats van op een vergoeding... lees verder »
Wat is een restitutie zorgverzekering?
  Een restitutieverzekering is een verzekering waar u op basis van originele nota's de gemaakte ziektekosten... lees verder »
Wat is eigen risico?
  Het deel van de kosten van het basispakket dat u voor eigen rekening neemt. In ruil hiervoor krijgt u een... lees verder »

Dekking
Ben ik op vakantie in het buitenland ook verzekerd?
  Informeer voor u op reis gaat hoe u in het buitenland tegen ziektekosten verzekerd bent. En hoeveel er uitbetaald... lees verder »
Wat is de dekking van een basisverzekering?
  De overheid heeft een wettelijk standaardpakket samengesteld. Met het basispakket bent u verzekerd voor: -... lees verder »
Wat zijn de belangrijkste dekkingsverschillen in 2008 met de Basisverzekering 2007?
  Met ingang van 1 januari 2008 worden er een aantal wijzigingen doorgevoerd in de basisverzekering. Hieronder... lees verder »

Zorgpremie
Betaal ik bij elke zorgverzekeraar de zelfde zorgpremie?
  Nee, u betaalt niet bij elke zorgverzekeraar dezelfde zorgpremie. In het nieuwe zorgstelsel gaan zorgverzekeraars... lees verder »
Betaal ik ook zorgpremie voor mijn kinderen?
  Voor kinderen tot 18 jaar hoeft u geen nominale zorgpremie te betalen.
Eventuele benodigde aanvullende verzekeringen zijn wel mogelijk.

Let op: u moet wel een basisverzekering afsluiten voor ieder kind.
Draagt mijn werkgever bij aan de vaste nominale zorgpremie?
  Nee, uw werkgever is niet verplicht om bij te dragen aan de vaste nominale zorgpremie. Uw werkgever is wel... lees verder »
Ik heb een te hoge zorgpremie. Kan het goedkoper?
  Tuurlijk, u kunt door een aantal eigen keuzes te maken de hoogte van uw vaste nominale zorgpremie beinvloeden.... lees verder »
Wat is een vaste nominale zorgpremie?
  De vaste nominale zorgpremie is een vast bedrag dat u zelf per maand (of ander tijdvak) voor uw zorgverzekering... lees verder »
Welke factoren zijn van invloed op de zorgpremie?
  Er is geen uniform vastgestelde premie voor de zorgverzekering. Verzekeraars concurreren met elkaar op de... lees verder »

Zorgtoeslag
Hoe hoog is de zorgtoeslag?
  Dat verschilt per situatie en is mede afhankelijk van: - de hoogte van uw (toetsings)inkomen en het inkomen... lees verder »
Krijgt iedereen zorgtoeslag?
  - de hoogte van uw (toetsings)inkomen en dat van uw eventuele toeslagpartner; - uw leeftijd (kinderen tot... lees verder »
Wanneer kom ik in aanmerking voor zorgtoeslag?
  U komt als volwassene in aanmerking voor zorgtoeslag als: - U alleenstaande bent met een toetsingsinkomen... lees verder »
Wat is een zorgtoeslag?
  De zorgtoeslag is een financiŽle tegemoetkoming van de Belastingdienst om de zorgverzekering voor iedereen... lees verder »